26 април, 2011

За мравките и хората

В четвъртък си мислех, че празнични дни - това означава почивка и планина! Йе!
Е, да, ама не :) Събуждам се в петък, отивам на балкона и там - булеварди, кръстовища и пешеходни пътеки на мравчена колония (или може би няколко колонии). Ужас!
А не държа храна на балкона. Освен хладилника, ама той не се брои, щото е плътно затворен. Гледам ги как се щурат и се опитвам да разбера какво търсят у нас - топлинка, вода? Не успях да открия откъде точно нахлуват - може би през една малка дупчица за кабели на тавана на балкона...
Какво се чудя. Пролет е. Насекомите празнуват! Спомних си, че миналата година ги изгоних, като напръсках перваза с препарат за стъкла. Но сега нямах такъв :( Погледнах в няколко форума - оцет или боракс бяха най-често срещаните средства.

Запомнете! Най-важното е да нямате трохи, сладки лепкави следи или боклуци. Направете пролетно почистване и може да си тръгнат сами, като не намерят това, за което са тръгнали.

Вариант 1: оцет и малко препарат (в моя случай Cif) в шише спрей. Напръсках ъглите и цепнатините.
Резултат: на следващия ден се лутаха на всички посоки, явно бях заличила следите и пътеките им.

Вариант 2: ракия и сода (без да им се дава мезе :))
Резултат: пръснах малко за проба, ходеха като зашеметени. И това не помогна. Само дето у нас засмърдя на долнопробна кръчма.

Вариант 3: паста от боракс, сладко и вода. Е, не ми се гледат и изхвърлят купища умрели мравки на следващия ден. Отказах се. Исках да ги изгоня, а не да ги унищожавам. И покрай пръскането измират, но не е като пълен буркан с трупове.

Вариант 4: тебешир за хлебарки. Както почиствах боклуците под мивката, намерих остарял тебешир за хлебарки. Що пък да не пробвам. Толкова се беше вмирисало на оцет, сода, Cif и ракия, че това ще е като за десерт. Поне не мирише. Нарисувах всички ръбове и процепи.
Резултат: „Разотиват се!“ Царицата майка явно е дала нареждане да не стъпват повече в дома ми, защото там им бедствие, смрад и никакво мезе. Дори и мухите не се задържат :D Смях се с глас, като ги видях как долитат, влизат през прозореца, правят обратен завой и си отиват :) Като по анимациите :) То и на мен ми идеше да отлетя, такава воня. Ама търпя - в името на науката, дето се вика.

Вариант 5: за това се сетих след-варително, затова не съм го пробвала. Но ако ви се наложи, пробвайте го и ми пишете какъв е резултатът :) Знам, че мравките не понасят силни миризми от масла като: мента, камфор, лавандула, евкалипт, лимон и т.н. И изведнъж ми дойде идея - защо не намазах всичко с паста за зъби - силна миризма на мента и евкалипт! И щеше да мирише много по-свежо, отколкото сега. Но, добрите идеи невинаги идват навреме.

След 2 дни борба затварям очи и виждам само щуращи се мравки. Сетих се за друго такова „опияняване“, но много по-приятно. Като прекалите с боренето във вълните на морето, затваряте очи вечер и отново виждате големи вълни. Е, представете си същото, ама с мравки! Кошмарно е.

Днес станах и първата ми работа бе да проверя как е бойното поле: „Чисто е! Ура!!! Отървах се!“ До следващата пролет ;)

Ако ви се четат повече подробности и съвети, вижте тук: Homemade Ant Killers: Recipes & Tips

Няма коментари: