22 октомври, 2007

На бодлив таралеж контейнерите са му криви

Вчера изхвърлих около десет големи пластмасови бутилки от вода в общия контейнер. Да, тежи ми, чувствам вина. Защо го направих?
На моята улица няма контейнери за разделно събиране на отпадъци. Има на 5 минути от нас, но са претъпкани и трябваше да ги оставя на улицата до кофите, което е още по-грозно, защото клошари, кучета и котки ги разхвърлят. Звучи като оправдание. По-скоро не исках да правя нещо, в което не вярвам.
Има ли смисъл от разделянето, ако накрая всичко отива в общия боклук? Дали някой разпределя и преработва отпадъците от цветните контейнери? Кои са рециклиращите компании? Нали не всеки материал може да се рециклира? Къде трябва да се изхвърлят фасовете, дъвките и хранителните отпадъци? Последните три не ме касаят, тъй като отказах цигарите преди 6 месеца, не хвърлям храна, а дъвки вече избягвам да дъвча (приемам ги за абсолютна химия, която замърсява и се разгражда бавно). Все пак другите трябва да знаят.

Когато бях в Германия, ми направи впечатление, че има три контейнера за различните видове стъкло - бял, зелен и кафяв. До края на годината ще ги въведат и у нас.

Тъй като страницата на Екобулпак не се отваря, попаднах на Булекопак. Това една и съща фирма ли е? След търсене в нета се оказа, че са различни. Има четири компании: ЕкоПак България, ЕкоБулПак, БулЕкоПак и РеПак. А РекоПак кои са? Различни ли са от РеПак? По-еднакви и объркващи имена не можаха ли да си измислят?!

Защо няма кошче на спирката? Защо в жълтите контейнери на различните фирми се съчетават различни отпадъци? Защо не приеха един стандарт? Защо на някои места има само жълти контейнери? Защо самите контейнери са от пластмаса? В началото в повечето квартали бяха запалени и стопени... По някои малки улички изобщо не можеш да минеш от гигантските кофища.

Дали правилно съм разбрала?
Ако има три контейнера:
син - хартия и картон
жълт - пластмаса и метал
зелен - стъкло
Ако има два контейнера:
жълт - хартия, пластмаса и метал
зелен - стъкло
Един контейнер - не намирам смисъл от поставянето му...

Закъснях с включването си в Blog Action Day и моите малки и жалки опити. Опитвам се да се справя с нашествието от пластмасови чашки и найлонови торбички. Не пия кафе вече, а ако пия нещо - не си го взимам за офиса. Пия си го в порцелановата чашка - винаги ми е било по-приятно. Сламките ми се струват лиготия. Имам три торби от плат, с които си пазарувам. Научих момичетата в магазина, че не ми трябва пликче. Понякога механично тръгват да ми подават торбичка, а после ме поглеждат, усмихват се и я връщат обратно.
В офиса отдавна използваме хартията от двете страни. Спрях да отпечатвам разни статии от Интернет, които да чета в автобуса. Чета книги.
Научена съм от малка да спирам водата, когато си мия зъбите, както и да гася лампите.
Газирани напитки не пия, бирата и виното са винаги в стъклени бутилки. Не съм измислила начин да се справя с безбройните пластмасови шишета от минерална вода :( Това ми е най-голямата мъка.

Има толкова въпроси, които си задава човек. Чета информация в Интернет, особено в Горичка, но и това все още не ме прави убедена. Имам желание да помогна за по-чиста София, но искам да знам, да видя, че разделянето наистина стига до края на веригата. Тогава няма да има нужда да се чудя и оправдавам.

5 коментара:

BORIME4KA каза...

Вие да не сте роднини с Ирина Марудина? ;-) Цък!

BORIME4KA каза...

И този линк ти го препоръчвам.

Ирина Марудина каза...

Това са все въпроси, които и аз си задавам от много време. Бях чела в една статия, че по-малкия брой контейнери е стратегия, избрана поради няколко причини : 1) и без това нямаме добра култура и постоянно се хвърлят какви ли не неща в разделните контейнери, и така и така се налага допълнително сортиране; 2) колкото по-малко се дели, толкова повече хора ще се захванат с разделно хвърляне на отпадъци;

Но и чух притеснителното твърдение, че композитните опаковки (кутии от натурални сокове и пресни млека) уж са за разделните контейнери, но е добре направо да ги хвърляш при битовите нерециклируеми отпадъци. Причината била, че още нямало завод за обработката им и поради това при сортировката били изхвърляни.

Все пак трябва да има на кой да зададем другите въпроси - отдавна си мисля за едно писмо до Министерството на околната среда и водите. Ако те не могат да отговорят, не знам кой може! Колкото до кампаниите с вървящи хора-контейнери, които раздават листовки - никаква информация не дават според мен!!

Ирина Марудина каза...

И за да запазя модела на borime4ka-та с по два поредни коментара, ето и още един от мен! Не знам дали четеш ZaGrada.bg, но там има интересни статии по темата за разделното събиране на отпадъците :

Все още в кофите за разделно събиране се изхвърлят всякакви боклуци

Пътят на изхвърлената опаковка

Разделното събиране в два типа уеднаквени за всички фирми контейнери

taralezh каза...

Хаха :) Не сме, ама явно ни измъчват еднакви нередности...
Благодаря ви сърдечно и на двамата!

В Гърция имаше вятърни турбини на планината! Ветроагрегати за вода и ток.
И в България има фирми, които се занимават с алтернативни източници на енергия. Това е на първо търсене в Google:

Портал за вятърна енергия

Екоенерджи технолоджи ООД, Ямбол

РЕ - ЕНЕРДЖИ, София

Алтернативни източници на енергия, с. Челопеч

Абас - как да правим пари от вятъра?

Чепъков, Бургас и София

WindPartners, Сливен (Иван Иванов)

Р О Т О Р - БУРГАС

Стартон инженеринг АД, София (Георги Тончев)

Книги, издадени от Ековат Технологии

Българско списание за екоенергетика

Наистина нямам търпение всичко да се нареди, за да разделям отпадъците и да се чувствам по-спокойна.